Sunday, July 17, 2011

~tentang lelaki~



assalamualaikum..hai sumer...bertemu kembali kite ye..hehehe dah lama x update blog nih, so sekarang ni masa untuk meng'update' kan blog aku ni...terbaca blog adik yang bongsu(coz dier lupa nk sign out).. tertarik dengan post dier pasal ciri-ciri lelaki idaman..hahahaha..bila baca rasa kelakar...sebab rasanyer time tuh masa umur macam dier xder plak terfikir tentang lelaki idaman..mungkin time tu jiwa ni more kepada xtvt lasak, almaklumlah time tu terlibat ngan aktif dalam persatuan kadet bersatu malaysia laut (PKBM)walaupun PMR semakin mendekat...memang x pernah terfikir lah pasal lelaki nih..

now, umur pun dah masuk 22 tahun,dah tua bangka dah tapi aku rasa aku macam budak2 ag, ketawa sana sini,rasa diri ni x matang pun ada..hahahha(ye ke cik aida??) jadi kalau dulu x pernah terfikir nak cite pasal lelaki idaman, now, rasa nak bercerita tentang lelaki idaman...
lelaki idaman..hurm~~~ cmner nak cite pasal lelaki idaman..nak mula ngan apa dulu yer...hurm~~
(pertama)ingat ag time final imam muda, mak aku sempat kata dowg ni dah kahwin ker?? ingat nak jadikan menantu..aku yang dengar ni geli hati jer....hahahhaha jadi bila aku fikir-fikir mak aku nak menantu dier tau bab agama2 ni.. (kedua) mak aku slalu cakap nak cari tu biarlah yang keje government, bila fikir-fikir, faham lah aku bahawa mak aku nak anak dier ni terjamin..faham2 lah kan kalau keje government ni gaji tetap, mak aku boleh bg contoh kalau kahwin ngan konstabel pun ok, tgk mak kahwin ngan ayah walaupun gaji x tinggi tp boleh lah nak hidup n terjamin..

konklusinyer:
PERTAMA: dia mestilah tahu tentang islam n mengamalkan nyer..
KEDUA: mestilah keje yang berpendapatan tetap setiap bulan..( sebagai anak kena r ikut kata mak, mak aku ni suka baca majalah n baca kes tentang lelaki yang berniaga yang menyusahkan isteri..)
KETIGA: pandai menyesuaikan diri dengan kaum kelurga..( ni xder campur tgn mak aku..hehehe)
KEEMPAT:suka kan xtvt lasak (kalau x berapa suka pun xpe, asalkan boleh teman aku bila nak g buat xtvt lasak)
KELIMA: suka kan kanak-kanak but tegas dlm mendidik anak-anak..(ni time dah ada anak r..hahaha jauh betul aku fikir..)
KEENAM: kemas dalam penampilan n jaga kebersihan diri( ini sangat PENTING, aku x suka tengok lelaki selekeh, rambut panjang, kuku panjang, pakai suar jeans nampak boxer, pakai selipar jamban..adeiii..sakit mata nih..mayb dari kecik sampai besar lelaki yang slalu aku tengok ialah ayah aku, kemas serba-serbi..hehehe nak buat cmner dlm family aku, ayah lah lelaki tunggal dlm family..heheheh
KETUJUH: ringan tulang..(rajin tolong2 apa yg patut, masa depan semestinyer dia n aku kerja, n aku x suka dia lepas tangan kat isteri sowg2..over tau...ada masa terluang, masak sama2, kemas umah sama2,jaga anak sama2..wahhh..berangan sungguh aku ni tp x salahkan?)
KELAPAN:bijak menangani masalah( x cepat melenting, x panas baran, n sentiasa tenang dlm menyelesaikan masalah)
KESEMBILAN: berfikir jauh ke hadapan( pandai merancang n terkehadapan, tau apa yang ingin dicapai dalam hidup)
KESEPULUH: sentiasa bertoleransi( xder lah dia asyik nak menang jer dalam sumer hal)

n bila aku pikir pasal ini sumer aku pun semestinyer mengubah apa2 yang patut dlm diri aku yang akan disenangi oleh dia..n skunk aku ngah belajar memasak sikit-sikit..xder r zero dlm masak memasak ni..hehehehe ok r nk hidang makan tengahari..bye...

2 comments:

dayah aziz said...

ehem2.. aida...hamboi...hapdate2 je cte pasal lelaki idaman ni....ha...pengsan...;)

AiDa FaRhAnA said...

terkenangkan ko lah..tu yg update tuh..hehehe
xder topic nak citer,terlanjur tgk blog adik aku yg bongsu bercrite ttg lelaki, aku pun terpanggil nk bercrite..hahahahah